Gave til haven og haveelskeren

25 gaver til haven og haveelskeren

Du kender det sikkert kun alt for godt: Dagen, hvor du skal give en gave, nærmer sig med hastige skridt, og du er helt tom for idéer. I denne guide har vi valgt at se på modtagerens fritidsinteresser, nemlig havearbejde og hygge i haven, for at finde den helt perfekte gave.

Der er masser af muligheder, hvis du gerne vil give en gave til haven, som man kan nyde i en afslappet stund. Eller det kan være en gave, som pynter og giver liv til haven måske endda samtidig med, at den har en nyttig funktion. Vinterens fugle vil fx helt sikkert sætte pris på en foderautomat. Det kan også være en gave, som haveelskeren med de grønne fingre vil få glæde af, når hun arbejder i sin have. Under alle omstændigheder er der masser af muligheder for at finde en god gave til havekvinden.

 

En havebog kan være en god gave til en haveelskerInspirerende havebøger

Mange havefolk elsker at finde ny inspiration til deres have, så de kan kaste sig over et nyt projekt. Der bliver hele tiden udgivet nye havebøger, som inspirerer til at sætte planter sammen på nye måder. Desuden er der masser af opslagsværker, hvor man kan læse alt om de forskellige planter. De er ofte nyttige, når man planlægger et nyt bed i sin have.

 

En havesaks kan være en god gave til en haveelskerGod beskærersaks

Glæden ved havearbejde bliver så meget større, når man har nogle ordentlige redskaber at arbejde med. Hvis man har mange planter, som skal klippes og beskæres, kan man nemt blive træt i hænderne, hvis havesaksen er sløv og stram. Fiskars beskæresaks med rullegreb er designet, så hånden bliver belastet mindst muligt. Faktisk skåner den musklerne med helt op til 25% af den belastning, som andre havesakse udsætter hånden for.

 

Smarte gummistøvler kan være en god gave til en haveelskerSmarte gummistøvler

Havefolk kan sagtens have brug for gummistøvler, selv om det ikke regner. Duggen i græsset kan gøre strømperne gennemblødte i løbet af ingen tid. Og der falder nemt blade og jord ned i skoene, så derfor er gummistøvler super praktiske til havearbejde.

 

En solhat kan være en god gave til en haveelskerSolhat

Haveelskere bruger mange timer i deres have. På de varme sommerdage bager solen ned på havefolk, som risikerer at blive solskoldet. En solhat beskytter samtidig mod solstik, som man kan få, hvis hjernens temperatur stiger. Det sker typisk, når man er ude i direkte sol uden at bruge en hat, som beskytter mod solens varme.

 

Et par solbriller kan være en god gave til en haveelskerSolbriller

Når solen skinner fra en skyfri himmel, kan det også være praktisk med et par solbriller, når man er i haven. Desuden beskytter brillerne mod pollen, som kan være en god ting, hvis man har pollenallergi. Høfeber skal jo ikke være en hindring for at nyde haven.

 

KasketEn kasket kan være en god gave til en haveelsker

En kasket kan holde både sol og regn ude af øjnene, så den kan man have glæde af på alle tider af året. Denne kasket er egentligt designet til løb, men det er blot en fordel. Den er nemlig ekstra god på de varme dage, fordi den er fremstillet i et svedtransporterende materiale. Den har endda et indvendigt svedbånd, så man undgår, at sveden løber ned i øjnene, når man er i fuld sving i haven.  

 

En lækker håndcremeEn lækker håndcreme kan være en god gave til en haveelsker

Havearbejde kan være hårdt ved hænderne. Huden bliver tør, og man kan få små rifter og hudafskrabninger. Det kan en god håndcreme heldigvis rette op på ved at tilføre huden fugt og plejende ingredienser. Shea butter er fyldt med A- og E-vitaminer samt fedtsyrer fra omega-3 og omega-6. De har alle egenskaber, som er særligt gode for huden, så hænderne forbliver bløde.

 

UdendørstermometerEt udendørs termometer kan være en god gave til en haveelsker

Vejret har stor betydning for, hvordan havens planter klarer sig. Om vinteren kan det fx være nødvendigt at dække sarte planter til for at beskytte dem mod frost. Et udendørstermometer hjælper en haveelsker med at følge med i, om hun skal være særligt opmærksom på nogle af sine planter.

 

VejrstationEn vejrstation kan være en god gave til en haveelsker

En vejrstation er mere avanceret end et udendørstermometer. En vejrstation kan nemlig også holde øje med luftfugtigheden, vindhastigheden, nedbørsmængden og mange andre aspekter af vejret. Nogle vejrstationer kan endda sende oplysningerne videre til en smartphone, tablet eller computer, så man altid kan følge med i vejret.

 

RegnmålerEn regnmåler kan være en god gave til en haveelsker

Mængden af nedbør er også vigtig for havens planter. En regnmåler hjælper med at holde styr på, om det har regnet nok, eller om man skal i gang med at vande planterne. En vejrudsigt kan man jo ikke altid stole på, og det kan være svært at bedømme, hvor meget vand der fx falder om natten.

 

VandkandeEn vandkande kan være en god gave til en haveelsker

Er der ikke faldet nok regn, må man selv i gang med at vande haven. Vander man med en vandkande, får man en bedre fornemmelse af, hvor meget vand planterne får, end hvis man bruger en haveslange. Det er også nemmere lige at hive vandkanden frem i stedet for at rulle haveslangen ud, hvis der bare er nogle enkelte planter, som skal have lidt vand. Der er efterhånden designet mange sjove vandkander i smarte farver som denne Xala Lungo vandkande, der ligner en gammeldags kaffekande.

 

HaveslangeEn haveslange kan være en god gave til en haveelsker

Har man store arealer, der skal vandes, er det praktisk med en haveslange. Det er dog ikke alle, der er vilde med at have en stor grim vandslange liggende fremme. Nu har Garden Glory heldigvis designet nogle eksklusive og flotte haveslanger i forskellige farver, så man lige frem har lyst til at lade en haveslange hænge på husmuren. De er fremstillet i et materiale, som forhindrer slangen i at knække, så vandet ikke kan komme igennem, og så er de fri for ftalater, bly og cadmium.

 

Vægophæng til haveslangeEt vægophæng til en haveslange kan være en god gave til en haveelsker

En luksuriøs haveslange kræver selvfølgelig et vægophæng, som matcher. Garden Glory har designet to forskellige vægophæng: Et med et traditionelt og klassisk design og et mere funky, som er formet som et rensdyrs gevir. Begge vægophæng fås i forskellige farver, så du kan vælge et, som matcher haveslangens farve, eller du kan kombinere på kryds og tværs.

 

Navneskilte til planterNavneskilte til planter kan være en god gave til en haveelsker

Friske hjemmedyrkede krydderurter tilføjer maden det lille ekstra, som kan løfte en smagsoplevelse til helt nye højder. Disse navneskilte hjælper haveejeren med at huske, hvad hun har plantet hvor, så hun undgår at tage fejl af de forskellige krydderurter. De er udført i kobber og vil tage sig godt ud i enhver køkkenhave – eller køkkenvindue, hvis det er her, den heldige modtager dyrker sine krydderurter.

 

Et højbed kan være en god gave til en haveelskerHøjbed

Et højbed er perfekt til fx at dyrke krydderurter, grøntsager og jordbær. Højbedet løfter planterne op over jordniveau, så det er mindre udsat for ukrudt. Samtidig skal man ikke bøje sig så langt ned for at nå sine planter. Og så kan et højbed tage sig rigtig dekorativt ud, når det er plantet i en flot ramme som fx disse højbede, som du kan købe i enten råjern eller galvaniseret stål.

 

TrådkurvEn trådkurv kan være en god gave til en haveelsker

En trådkurv kan tjene mange formål i en have. Den er fx nyttig, når man skal plukke æbler, grave kartofler op eller hente brænde ind. Denne trådkurv er en klassiker fra 1920’erne. Den er så smuk og tidløs, så den også vil gøre sig godt til opbevaring inde i boligen. Kurven er normalt fremstillet i galvaniseret stål, men du kan også købe den i kobber eller messing, hvis du virkelig vil flotte dig.

 

Foderstation til fugleEn foderstation til fugle kan være en god gave til en haveelsker

Når sneen dækker alle overflader, bliver det svært for fuglene at finde føde. Mange fugle søger mod byerne, hvor de leder efter mad. En foderstation hjælper fuglene med at klare sig godt gennem vinteren. Samtidig kan fuglene give anledning til mange timers underholdning, når man får mulighed for at betragte dem fra sit vindue, alt i mens de mæsker sig i kerner, fedt og gamle æbler.

 

FuglehusEt fuglehus kan være en god gave til en haveelsker

Dette fuglehus tjener to formål: Om sommeren kan fuglene bygge rede i det og yngle. Om vinteren kan det fungere som et foderhus, der beskytter fuglenes foder mod vejrets luner. En finesse ved dette foderhus er, at fuglene ikke kan sidde i maden. I stedet sidder de på pinde og spiser fra foderet. Det beskytter også foderet mod fuglenes afføring og forhindrer dermed spredning af sygdomme.

 

BålfadEt bålfad kan være en god gave til en haveelsker

Efter en lang dag i haven er det tid til at nyde synet af den pragtfulde have, man har brugt mange timer på at skabe. For mange er åben ild synonym med hygge, og samtidig kan man varme sig ved ilden på de kølige sommeraftener. Man kan endda bruge et bålfad til at grille fx skumfiduser, hvis der skal være lidt godt til ganen.

 

Komfortabel havestolEn havestol kan være en god gave til en haveelsker

En hyggelig stund på terrassen kræver næsten også, at man sidder godt. House Doctor har lavet denne smukke og enkle havestol i bambus, som du kan få i enten brun eller sort. Den heldige modtager af sådan en gave kan sætte sit eget præg på den ved at lægge et par puder, en plaid eller måske et dejligt blødt lammeskind i stolen.

 

HængekøjeEn hængekøje kan være en god gave til en haveelsker

Skal der virkelig slappes af i haven, er en hængekøje næsten en nødvendighed. Her kan haveelskeren tage sig en lille lur. En hængekøje er super praktisk, fordi man kan flytte den rundt i haven alt afhængig af, om man fx vil være i sol eller skygge. Og så er der nok også lidt nostalgi over en god gammeldags hængekøje, som man hænger op i et par træer.

 

PlaidEn plaid kan være en god gave til en haveelsker

Når sommeren går på hæld, aftager solens magt. Men man kan stadig nyde aftenerne ude på terrassen, hvis bare man søger for at holde varmen. En plaid tilføjer desuden lidt ekstra hygge. Denne bløde skønne mønstrede plaid i lammeuld kan du købe i beige, som er en farve, der passer godt ind i manges hjem.

 

Et solsejl kan være en god gave til en haveelskerSolsejl

Et solsejl er en nem måde at beskytte sig selv mod solens skadelige stråler. Et solsejl dækker ofte et større område end en parasol, og det bliver ikke blæst omkuld af vinden. Man kan købe et solsejl i mange flotte farver, så det passer til både huset og terrassen. Man kan også vælge, om det skal være trekantet eller firkantet.

 

Solcelle-lampeEn solcellelampe kan være en god gave til en haveelsker

Lys skal der til, hvis man vil nyde en stille aften på terrassen uden for sommersæsonen. Allerede sidst i august begynder det at blive tidligere mørkt. En solcelledrevet lampe er god ved miljøet, og samtidig slipper du for at tænke på at tænde lys. Det sker nemlig helt af sig selv. Denne smukke lampe, der også er en krukke, har vundet flere priser for sit design. Her er en mulighed for at give en både praktisk og personlig gave, for du kan fylde noget i krukken, som symboliserer forbindelsen mellem dig og den glade modtager.

 

Et gavekort til planter kan være en god gave til en haveelskerGavekort til planter

Mange haveelskere bliver glade for nye planter til deres have. Har du ikke selv den nødvendige viden om planter, har din lokale planteskole et begrænset udvalg, eller er det vinter, kan et gavekort til planter være en god løsning. Ofte kan man nemlig ikke bytte planter købt på en planteskole, og planten kan også nå at tage skade fra du har købt den, til du skal give den som gave. I mange tilfælde er et gavekort til en planteskole et godt alternativ til en egentlig gave til en haveelsker, fordi modtageren så har mulighed for at købe præcis det, som hun ønsker sig.